Belgisk vallhund

Belgisk vallhund är en bruks- och vallhund från Belgien som är mycket populär i många länder. Mer vardagligt kallas den ””belgare””. Ursprunget till belgisk vallhund var lantrashundar som man tidigare trodde att det fanns åtta olika varianter av. I slutet av 1800-talet publicerade man den första rasstandarden och började även organisera aveln för att få fram en enhetlig typ. Man enades om tre olika typer: groenendael, laekenois och mallinois. Så småningom godkändes även terveuren. Till Sverige kom de första belgiska vallhundarna inte förrän på 1950-talet och det var då groenendael och terveuren som importerades först. Den första Mallinois kom 1974 och laekenois 1984.

De fyra varianterna av belgisk vallhund är samma ras. Groenendael används förutom till vallning även till vakthund, spårhund och lydnadshund men den passar även som familjehund. Alla varianterna har dock behov av aktivitet och passar därför bäst hundägare som vill vara ute i skog och mark och gå på kurs och träna ordentligt. Mallinois är den tuffaste av de fyra varianterna och passar därför extra bra som brukshund. Tervueren är lika som groenendael mild i temperamentet men med en stor arbetsvilja. Laekenois är den minst vanliga. Gemensamt för alla är att de är alerta och livfulla men de kan uppfattas som reserverade mot främlingar, vilket gör dem till utmärkta vakthundar.

Belgisk vallhund vill gärna ha en aktiv ägare

Utseende

Belgisk vallhund är en medelstor hund med en mankhöjd på 62 cm för hanar och 58 cm för honor. En hane väger ca 25-28 kg och en hona ca 20-22 kg.. Groenendael och tervueren är både långhåriga. Groenendael är svart medan tervueren är röd med svarta toppar. Malinois är korthårig med borstig svans och färgen är röd fawn med svart mask. Laekenois är strävhårig och ger ett någorlunda raggigt intryck. Färgen är röd och med svärta på nosen och svansen.

Personlighet

Den Belgiska vallhunden är en intelligent och familjeorienterad hundras som passar bra för barnfamiljer och aktiva personer. Eftersom rasen är framavlad för att fösa boskap, så gillar hunden att befinna sig i ständig rörelse. Snabba och livliga rörelser är kännetecken för Belgisk vallhund som har en tendens att röra sig i cirklar.

Belgisk vallhund har en vaksam personlighet vilket gör dem utmärkta även som vakthundar. Deras höga energi gör att de däremot inte är ideala hundar för soffpotatisar. Den belgiska vallhunden behöver nämligen kunna röra på sig ordentligt varje dag och behöver komma ut på långa promenader. Om de inte stimuleras ordentligt, så kan deras beteende snabbt övergå till att bli destruktivt. Belgisk vallhund är därför en lämplig hundras för personer med gott om tid och som har nära till natur och stora ytor där de kan låta sin hund röra sig fritt. Belgisk vallhund är en social ras som gärna interagerar med människor. Den här hunden bör inte lämnas ensam för länge under dagen.

Hälsa

En god hälsa är något som utmärker den belgiska vallhunden. Rasen har, trots det, en benägenhet att drabbas av en rad olika hälsodefekter såsom höftledsdysplasi, armsbågsledsdysplasi och osteokondros, epilepsi, grå starr och hornhinneinflammation. Dessa problem har dock minimerats med hjälp av selektiv avel.

Belgisk vallhund kommer i olika färger och pälstyper