Lydnad och rallylydnad

Hur viktig är din hunds lydnad för dig? En del nöjer sig med att hunden kommer på inkallning och kan ett par kommandon såsom sitt, ligg och stanna. Andra vill utmana både sig själva och hunden med olika övningar och kanske till och med tävla i lydnad. Lydnadsklass ett är den lägsta nivån, en grundnivå som alla hundar och deras ägare bör klara av oavsett vidare ambitioner. Detta för att kontakten och samspelet blir så mycket mer givande när hund och ägare förstår varandra. De första nio positionerna vid tävling på grundnivå är ligg, tandvisning, linförighet, läggande under gång, inkallning, ställande under gång, apportering, hopp och helhetsintryck.

Lydnad tränas fram genom en blandning av lek och allvar, lite övning varje dag och under en kort stund. Hellre fler korta gånger än färre och längre. Detta för att hunden ska kunna hålla koncentrationen uppe och känna att det är kul. Att vara konsekvent är viktigt, men det kan vara enklare sagt än gjort. Kanske har du gemensamt ansvar för hunden tillsammans med din partner. Om ni uppfostrar hunden på olika sätt blir hunden förvirrad och har svårt att förstå vad som är rätt eller fel. Prata därför igenom hunduppfostran med alla familjemedlemmar så att ni gör på samma sätt. När grunderna sedan väl sitter vill ni kanske gå vidare med rallylydnad.
Lydnad fås genom en blandning av lek och allvar

Lydnad som tävling och aktivitet

Rallylydnad är en kul hundsport som hela familjen kan vara aktiverad i. Ni kan börja med detta när hunden klarar av den vardagliga lydnaden. Det går till så att hunden och föraren tillsammans genomför en bana med tolv till tjugo olika stationer beroende på svårighetsnivå. Vid varje station visar en skylt vad som ska göras, hundförarens uppgift är att instruera hunden att exempelvis sitta, gå i slalom genom hinder eller att hoppa. Du som förare får inte röra hunden, men naturligtvis prata, ropa och visa med kroppsspråk vad hunden ska göra. Både hundar och människor brukar tycka att detta är riktigt kul och förarna får samtidigt möjlighet att träffa andra hundvänner att dela tankar och erfarenheter med.

Rallylydnad fick sitt erkännade som officiell sport i juli 2011. Sporten påminner mycket om agility då föraren tillsammans med hunden, tävlar i en hinderbana. Men till skillnad från agility, går rallylydnad inte ut på att hunden ska ta sig genom hinderbanan på kortast möjliga tid, utan istället om att hunden ska var så lyhörd och följsam som möjligt. Hur genomförandet ser ut är inte heller särskilt viktigt, utan det viktigaste är alltså hundens lydnad.

Rallylydnad handlar om glädje, kommunikation och samarbete, det är ett perfekt sätt för såväl hunden som matte/husse att aktivera sig och samtidigt träna upp hundens lydnad! Kommandon får naturligtvis aldrig ges med hotfull röst, då tävlingen är menad attvara lustfylld och rolig för hunden.

Rallylydnad bedrivs av brukhundsklubbar, och delas in i de fyra klasserna: nybörjarklass, fortsättningsklass, avancerad klass och mästarklass. Om du är intresserad och vill veta mer om denna hundsport, rekommenderas du ta kontakt med en lokal brukshundklubb. På brukshundklubbens hemsida finner du en karta över Sveriges alla klubbar samt kontaktuppgifter till dessa. Tveka inte att ta kontakt – alla är välkomna att ställa frågor och söka hjälp för hur man kommer igång med rallylydnad!