Shetland Sheepdogs – en kvick hundras

Shetland sheepdogs är en hundras från Shetlandsöarna utanför Skottland. Rasen kallas ibland även för eller sheltie. Från början var detta en vallhund och gårdshund. Torparna som levde på fiske och fåruppfödning behövde en liten hund som skyddade gården. Idag är rasen främst en sällskapshund. Shetland sheepdogs är aktiva hundar som är tillgivna mot sin ägare. Om du skaffar en sådan hund har du garanterat 100% lojalitet. Dess kvickhet och vighet har gjort den populär inom hundsporten agility. Rasen passar även bra som servicehund. Det är en hund som är lättlärd och gärna vill lära sig nya saker. Sheltien älskar motion men anpassar sig lätt till ägarens livsstil och motionsnivå.

Utseende

Shetland sheepdogs har en mankhöjd för hanar på ca 37 cm och tikar ca 36 cm. De har en vänlig blick med små nyfikna öron och lätta rörelser. Shelties känns lätt igen på den stora, silkiga pälsen. Flera färgvarianter finns inom rasen men vanligast är sobel och vit i olika nyanser. Vita tecken kan finnas på ben, bröst, nacke, svanstipp och bläs. Pälsen är ganska lättskött, men ska borstas noga några gånger i veckan. Det är lättare att borsta om pälsen är lite fuktig. Det är viktigt att torka hunden noga efter bad, ända ned till skinnet, annars kan den få våteksem.

Shetland sheepdogs passar alla

Egenskaper

Typiskt för Shetland Sheepdogs är att de tycker om att umgås med andra hundar, både hanar och tikar. Ibland finns en viss reservation mot främlingar, men denna hundras är sällan orolig eller nervös. Detta är egenskaper som har gått i arv ifrån tiden som torparhund då den skulle vakta trädgården.

På grund av sin tendens till blyghet , behöver Shetland Sheepdogs tidig socialisering. Hunden brukar gå bra ihop med andra hundar, och övriga husdjur och är allmänt mycket sällskaplig och familjekär.

Utseende

Med sitt eleganta utseende, vänliga sinne och lilla storlek vinner den ständigt nya anhängare. Det är en mångsidig hundras som anpassar sig lätt till sin familj. Rasen passar både barnfamiljer, pensionärer och de som vill tävla i agility eller lydnad.

Hälsa

Sheetland sheepdogs är, för det mesta, atletiska och friska. Men precis som med den långhåriga Collien, har denna hundras en benägenhet att drabbas av ögonrelaterade missbildningar och sjukdomar. På grund av denna hälsorisk, behöver varje hund, från ung ålder, få sina ögon undersökta av en kvalificerad veterinär. Vissa hundar har också anlag för att drabbas av höftledsdysplasi, hudallergier, epelepsi, Hypotyreos och Von Willebrands sjukdom.

Då hundrasen fäller en hel del hår, behöver pälsen regelbunden borstning. Shettland sheepdogs har en dubbelpäls, som består av både underull och täckhår. Trots den dubbla pälsen, är den relativt lättskött. På vintern kan den behöva ett värmande täcke för att inte frysa när den står stilla.

Sammanfattning

Sheetland Sheepdog är en familjeorienterad, aktiv och social hund som är känd för sin stora intelligens. Hundrasen lämpar sig utmärkt för agility, då den är mycket smidig, snabbtänkt och kvick.

Funderar du på att skaffa en Sheetland Sheepdog? Besök då gärna rasklubbens webbplats för mer information eller besök en uppfödare nära dig.

Shetland sheepdogs är den lilla, mångsidiga hunden